Norrbyskärs Museum

Norrbyskärs Museum

Välkommen till 1800-talet, till den tid då  Frans Kempe lät bygga ett av Europas största sågverkssamhälle på Norrbyskär. Museet erbjuder historiska upplevelser för alla åldrar och våra guider tar er gärna med på en resa runt ön i vårt rundturståg.

Restaurang, guidade turer, hantversbutik, konsthall och lekmiljöer
Vi erbjuder god mat och dryck i härlig skärgårdsmiljö, en intressant utställning om livet på Norrbyskär, guidade rundturer, museibutik, konstutställning och Lilla Norrbyskär, med lek och historiska äventyr för barnen. Vi tar även emot stora grupper för middagar, fester och konferenser. Fullständiga rättigheter och a la carte.

Läs mer på www.norrbyskar.se

 

NYHETER FÖR 2017

”CHARGED UTOPIA”

Vandra runt på Norrbyskär och upplev dess sågverksepok i form av poesi, politiska reflektioner och historiska förnimmelser.

Sex olika stationer är utplacerade runt om på ön och de är synliga med hjälp av gps-teknik på en karta som finns i mobil appen ”Charged Utopia”. När man närmar sig en station börjar en röst att berätta om platsens historia, praktiskt såväl som politiskt.

Historierna är skrivna av Pernilla Glaser, författare och creative research force på RISE Interactive, och är tänkta att frammana olika sannolika situationer på ön från när sågverket fortfarande var aktivt. De vidrör såväl existentiella som politiska frågor, alla lika aktuella idag som de en gång var.

Vilka paralleller kan man dra mellan Kempes mönstersamhälle, det svenska folkhemmet och europeiska drömmar om inkluderande och solidaritet?

Det är några frågor som besökarna får fundera kring.

Applikationen kommer att finnas på både svenska och engelska och turister kommer att kunna ta del av den under högsäsongen juni – augusti 2017.

Charged Utopia projektet är ett samarbete mellan RISE Interactive, Norrbyskärs Museum, med stöd av Umeå kommun.

Mer information hittar du här.

 

Vi kan också glädjande presentera två nya barnaktiviteter för i år.

”NORRBYSKÄRSEXPRESSEN” – ”DET MAGISKA TÅGET”
(24 juni – 13 augusti)

Upplev Norrbyskär genom en magisk tågresa tillbaka till året 1917, den tid då sågverket var i full gång och samhället på ön blomstrade. Det magiska tåget är en fantasifull tidsresa som vänder sig till barn i åldrarna tre till åtta år. De färdas från nutid till dåtid, en upptäcktsfärd som tar cirka en timme. Samlas gör vi vid tåget utanför museet och avslutar med lek och fika i ”Lilla Norrbyskär”.

Alla dagar klockan 13.00 – 14.00

 

”NORRBYSKÄR GO”
(24 juni – 13 augusti)
Nutid möter dåtid – med karta och äventyr.

Barns naturliga nyfikenhet och sug efter nya kunskaper är en positiv kraft som vi vill ta till vara på. Det gör vi genom att blanda ”skattjakt” och historia i en lekfull mix.

Hur var livet för barnen här på ön för cirka hundra år sen? Vad var bra och vad dåligt ur ett barnperspektiv?

Barnen söker olika aktivitetskort som är spridda över ”Lilla Norrbyskär”, ungefär som en finurlig ”skattjakt” fast med alternativa skatter. När man hittat alla platser på kartan, eller känner sig nöjd med sin insats räknas de tävlandes poäng ihop och barnen får ett pris i tidsepokens anda.

Alla dagar klockan 14.00 – 14.50.

För mer information, kolla in museets hemsida.