Norrbyskärs Museum

Norrbyskärs Museum

Välkommen till 1800-talet, till den tid då  Frans Kempe lät bygga ett av Europas största sågverkssamhälle på Norrbyskär. Museet erbjuder historiska upplevelser för alla åldrar och våra guider tar er gärna med på en resa runt ön i vårt rundturståg.

Restaurang, guidade turer, hantversbutik, konsthall och lekmiljöer
Vi erbjuder god mat och dryck i härlig skärgårdsmiljö, en intressant utställning om livet på Norrbyskär, guidade rundturer, museibutik, konstutställning och Lilla Norrbyskär, med lek och historiska äventyr för barnen. Vi tar även emot stora grupper för middagar, fester och konferenser. Fullständiga rättigheter och a la carte.

Läs mer på www.norrbyskar.se

 

UTFORSKA NORRBYSKÄRS HISTORIA MED MOBILEN

”CHARGED UTOPIA”

Vandra runt på Norrbyskär och upplev dess sågverksepok i form av poesi, politiska reflektioner och historiska förnimmelser.

Sex olika stationer är utplacerade runt om på ön och de är synliga med hjälp av gps-teknik på en karta som finns i mobil appen ”Charged Utopia”. När man närmar sig en station börjar en röst att berätta om platsens historia, praktiskt såväl som politiskt.

Historierna är skrivna av Pernilla Glaser, författare och creative research force på RISE Interactive, och är tänkta att frammana olika sannolika situationer på ön från när sågverket fortfarande var aktivt. De vidrör såväl existentiella som politiska frågor, alla lika aktuella idag som de en gång var.

Vilka paralleller kan man dra mellan Kempes mönstersamhälle, det svenska folkhemmet och europeiska drömmar om inkluderande och solidaritet?

Det är några frågor som besökarna får fundera kring.

Applikationen kommer att finnas på både svenska och engelska och turister kommer att kunna ta del av den under högsäsongen juni – augusti 2017.

Charged Utopia projektet är ett samarbete mellan RISE Interactive, Norrbyskärs Museum, med stöd av Umeå kommun.

Mer information hittar du här.

 

BARNENS NORRBYSKÄR

I lekparken vid museet har vi i skala 1:3 till viss del återskapat Norrbyskär som det såg ut på 1920-talet. Här kan era barn och ungdomar uppleva Norrbyskärs historia genom lek och äventyrliga upplevelser. Det finns gulliga småhus, klätterbanor för den äventyrliga, pysselrum för den kreativa, samarbetsbanan för den som gillar utmaningar och utrymme för att springa och leka i ett tryggt område.

Aktiviteterna för Barnens Norrbyskär ingår i entréavgiften på 65 kr för barn över 2 år. Vuxna i sällskap av barnen går in gratis. I entréavgiften kan barn även delta i historietimmen, då i vuxet sällskap. Köp ditt entréarmband i kassan för att fritt kunna springa in och ut ur lekparken. Säsongsarmband finns även att köpa.

9- juni – 12 augusti

 

”NORRBYSKÄRSEXPRESSEN” – ”DET MAGISKA TÅGET”

Upplev Norrbyskär genom en magisk tågresa tillbaka till året 1917, den tid då sågverket var i full gång och samhället på ön blomstrade. Det magiska tåget är en fantasifull tidsresa som vänder sig till barn i åldrarna tre till åtta år. De färdas från nutid till dåtid, en upptäcktsfärd som tar cirka en timme. Samlas gör vi vid tåget utanför museet och avslutar med lek och fika i ”Lilla Norrbyskär”.

8 juli – 5 augusti

För barn i åldrarna 3 – 8 år, gärna i vuxet sällskap.

Tid: 13.00 – 13.30

Extratur vecka 28-30 12.00 – 12.30

För mer information om öppettider, kolla in museets hemsida.